De Belgische Ardennen, een land van festivals

Een lust voor oog en oor

Denkt u aan de provincie Luxemburg, de Ardennen, de Gaume, de Famenne, dan denkt u waarschijnlijk aan een heerlijke vakantieplek? En plek waar u fijn kunt wandelen, fietsen of gewoon tot rust kunt komen? Maar wist u dat onze groene provincie ook heel wat te bieden heeft op het gebied van feesten en festivals?

Belgisch Luxemburg ligt in het hart van de Ardennen België en is onmiskenbaar een vruchtbare plaats voor festivals. Deze evenementen, waarvan de meesten in het zomerseizoen plaatsvinden, zijn toonbeelden van culturele creativiteit.

Van lokaal tot internationaal gerenommeerd festival, vandaag de dag zijn er een dertigtal evenementen die hun publiek doet meeleven lachen en ontroeren.

Het Internationale Straatkunstfestival van Chassepierre (met al meer dan 40 edities) is een vaste waarde in de zomer. Traditiegetrouw, vindt het evenement plaats in het weekend na de 15e augustus. Het is een culturele ontmoeting die u niet mag missen. In en rondom het prachtige dorpje Chassepierre, aan de Semois gelegen, tonen gezelschappen van over heel Europa hun circus- en straatkunstacts. Jaarlijks vinden zo’n 30.000 bezoekers hun weg naar Chassepierre, een dorp, dat slechts enkele tientallen inwoners telt, en zich één weekend lang ontpopt tot Europese metropool van de straatkunst.

De maand augustus staat in Belgisch Luxemburg ook in het teken van de jazz met het Gouvy Jazz & Blues Festival en het Gaume Jazz Festival van Rossignol. Deze twee beroemde internationale festivals vinden al meer dan 30 jaar plaats in het hart van de natuur. Jazz laat de voeten bewegen en het hart sneller slaan. Muzikanten vanuit alle hoeken van de wereld zorgen voor een warme en gemoedelijke sfeer, én voor de beste melodieën en ritmes. Ga mee op muzikale reis in het spoor van Jacques Pelzer, Toots Thielemans, Philip Catherine, Steve Houben, Steve Grosman, Wooddy Shaw, Bob Mover, Ron Wilson, of Johnny Griffin die de slogan “Gouvy is Groovy” lanceerde.

In een heel ander genre geniet ook het Interculturele Verhalenfestival van Chiny bekendheid. Het vindt elk jaar plaats in juli en heeft al meer dan 25 edities achter de rug. De ware authenticiteit van de streek komt naar boven tijdens dit gezellige festival, waar u heerlijk kunt wegdromen bij een spannend verhaal, of u laten meeslepen door een fascinerende legende.

Het Royal Juillet Musical van Saint-Hubert is een festival van klassieke muziekconcerten (meer dan 50 edities) die plaatsvinden in opmerkelijke locaties, zoals de basiliek, of andere kerken en kapellen in het hart van het Grote Bosmassief van Saint-Hubert.

Naast Wardin'Rock in september, komen er jaarlijks nieuwe muziekfestivals bij waar jong en oud kunnen genieten van een uitzonderlijke muzikale sfeer.

Er zijn uiteraard nog vele andere publiekstrekkers zoals de carnavals die het einde van de winter vieren, de jachtfeesten in Saint-Hubert maar hét hoogtepunt in de zomer is toch wel de Landbouwbeurs van Libramont, de grootste Europese landbouwbeurs in openlucht. Enkele cijfers en feiten:

De landbouwbeurs van Libramont is de grootste landbouwbeurs in open lucht van Europa. Wat betekent dat in cijfers?  

  • Vier dagen aan het einde van juli, volledig toegewijd aan de agrarische wereld, de machines, de landbouw, de veeteelt, de bosbouw, de agrovoeding, en aan opleidingen en onderzoek;
  • Meer dan 200.000 bezoekers;
  • Ongeveer 30 hectare beursoppervlakte en meer dan 80.000 m2 expositieruimte;
  • 1800 exposanten;
  • 3500 deelnemende dieren aan wedstrijden en exposities;
  • Meer dan 4000 internationale delegaties;
  • Ontstaan in 1926 om het Ardense trekpaard te promoten;
  • Duurzaam beheer: « Libramont » is een « groene » beurs wat betreft recyclage, bedekking met vegetatie, nieuwe duurzame energie,…;
  • Het LEC, het zenuwcentrum en futuristisch congrescentrum van 25.000 m2, verdeeld over drie etages met een "groen" begroeid dak, de constructie doet denken aan een schip;
  • Een ring en een Guest House voor jumpingwedstrijden;
  • Een school voor hoefsmederij, gebouwd in 2007, en bezet door de School voor hoefsmederij van Anderlecht;
  • Een ruimte gereserveerd voor de materialen van de bouwkunde-opleiding om in reële werkomstandigheden te kunnen leren;
  • Een trekpaardenwedstrijd tussen de beste uitslepers, met proeven van behendigheid, kracht en sturing op stem van de menner;
  • De stand van " Ardenne Joyeuse » 2000 m² om kennis te maken met regionale specialiteiten en hun producenten;
 • Een bosbouwdemonstratie, « Démo Forest », vindt één keer om de twee jaar plaats;
 • Om de vier jaar een « Dag van het Gras ».

Enkele lokale dranken hebben hun eigen feest zoals de Maitrank in mei in Arlon. Brassigaume in Marbehan zet artisanale bieren in de kijker en het bekende Chouffebier wordt gevierd in Achouffe half augustus. Wijnproducenten worden regelmatig uitgenodigd in alle hoeken van de provincie voor beurzen en proeverijen. En de vele lokale markten en streekmarkten zijn gezellige gelegenheden om elkaar te ontmoeten, te proeven en plezier te hebben.

Voor velen maken deze feesten, festivals en beurzen deel uit van hun vakantie. Toeristen kunnen er heerlijke, authentieke momenten beleven, samen met de Luxemburgers, om niet snel te vergeten!