Geluk gaat door de maag!
Goed leven is een term die past bij Belgisch Luxemburg in het hart van de Ardennen België. En dat is niet moeilijk met de natuur die hier alomtegenwoordig is, de typische stadjes en dorpen en het gemoedelijke levensritme dat aanzet om te onthaasten … Maar bij “goed leven” hoort ook “goed eten”! Want zegt men niet dat geluk door de maag gaat?
Bezoekt u Belgisch Luxemburg, aarzel dan niet om de lokale specialiteiten te proeven. Onze charcuterie en Jambon d’Ardenne of trappist van Orval kent iedereen. Maar andere, zoals het La Chouffe of Rulles bier, de paté en de saffraan uit de Gaume of de Maitrank die eerder lokale bekendheid genieten, moeten niet onder doen voor de gereputeerde producten.
Wij weten allemaal dat een reputatie door de jaren heen wordt opgebouwd. De smaken van de Famenne, de Ardennen en de Gaume, hebben hun bekendheid te danken aan honderden jaren werk, expertise en – vooral - liefde voor een goed product. Producten ontdekken op de plaats van herkomst geeft een speciale dimensie aan het proeven.
Zet uw smaakpapillen op scherp en ontdek onze gastronomische cultuur. Dankzij onze chef-koks en producenten, die dicht bij de natuur staan, komen de smaken en geuren ten volle tot hun recht. Bij elk product hoort een verhaal, passie en knowhow en dat proeft u!
De heerlijke Ardenner ham
Sterk door zijn aloude bekendheid, koning van de Ardense vleeswaren, gastronomisch pronkstuk van Belgisch Luxemburg, bezit de Jambon d’Ardenne sinds 1996 een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Met deze benaming worden de stielkennis en de geografische en klimatologische kenmerken van de Ardennen officieel erkend.
De Ardenner ham wordt gekenmerkt door bijzondere eigenschappen van de streek. Het is het resultaat van een vochtig en fris klimaat met een traditionele veeteelt en het op speciale wijze inzouten van het vlees. Zijn langzame rijping en het roken met beuken- of eikenhout geeft de ham zijn unieke smaak. Proeft u een plakje Jambon d’Ardenne dan maakt u kennis met een uniek karakter, sterk maar tegelijkertijd ook zacht, een beetje zoals een echter Ardenner.
Wist u dit? Al in de Romeinse tijd, nog vóór de aanleg van de mythische Romeinse wegen, werd de Jambon d’Ardenne naar Rome gebracht omdat die daar erg in de smaak viel.
Een vijftiental brouwerijen
In de wereld van het bierbrouwen heeft Belgisch Luxemburg een begerenswaardige reputatie opgebouwd. De vaandeldrager van dit kleine brouwerswereldje is zonder twijfel het trappistenbier van Orval. Dit bier wordt gebrouwen binnen de muren van de cisterciënzer abdij van Orval en is wereldberoemd om zijn specifieke smaak en zijn karakteristieke bitterheid. Het is één van de elf trappisten in de wereld, zoals ook Rochefort en Chimay in Wallonië, of Achel, Westmalle en Westvleteren in Vlaanderen.
Belgisch Luxemburg telt vandaag de dag 17 artisanale brouwerijen, verspreid over de Ardennen, Lotharingen en de Famenne. Er zijn hele bekende bij, zoals die van Achouffe met de beroemde kabouter, of juist meer lokale en originele, zoals de onlangs geopende microbrouwerij van Oster. Blond, bruin, amber, rood… in elk seizoen vindt u uw favoriet. In alle hoeken van de provincie vindt u tavernes, brasserieën en streekbistro’s waar u van een heerlijk verfrissend biertje kunt genieten.
De beroemde Pâté Gaumais
Zoals de Ardennen haar beroemde ham heeft, heeft de Gaume haar eigen bekende vleespastei! Als waarlijk gastronomisch erfgoed van de Gaume, bezit de Paté Gaumais ook het BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) keurmerk dat de afkomst certificeert. De pastei zou ontstaan zijn in het hart van Virton, aan het eind van de 19e eeuw. De bedenkers waren slager Jean-Baptiste Leroux die het vlees bewerkte en zijn echtgenote en cafébazin Octavie Subite die het deeg kneedde. En niet te vergeten Julien Clément, die de goddelijke taarten in de oven van zijn bakkerij liet passeren.
De Pâté Gaumais is een traditionele bedekte taart, gevuld met stukjes varkensvlees, gemarineerd in azijn, droge witte wijn en uien. Het geheel wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen die in dit kleine hoekje van de Belgische Provence groeien. Op elke vleespastei plakt een hostie, als certificaat voor zijn authenticiteit. In Virton wordt sinds 1959 elk jaar op 26 december een wedstrijd Pâté Gaumais-eten gehouden …
Wist u dit? Het record van de grootste Pâté Gaumais-eter staat op meer dan anderhalve kilo in 20 minuten!
Een kaasplankje met pure Ardense kazen
Belgisch Luxemburg is een aaneenschakeling van hoogvlaktes en valleien waar de Semois, de Ourthe, de Lesse en andere riviertjes doorheen stromen. Men vindt hier meer dan 25 ambachtelijke kaasboerderijen, die een gevarieerd aanbod van kazen aanbieden, afkomstig van de kwaliteitsvolle melk van hun koeien, schapen of geiten.
Vers, zacht, hard, bleu, geperst, wel of niet gekookt,… deze artisanale kazen zijn er om van te genieten en ze doen niet of nauwelijks onder voor de producten uit Frankrijk. Er bestaat zelfs een “Bleu des scailtons” die rijpt in de leisteenmijn van Bertrix. Iedereen vindt zonder twijfel zijn favoriete kaas in Belgisch Luxemburg!
Traditie en reputatie van de Belgische chocolade
De traditionele Belgische chocolade hoeft geen reputatie meer op te bouwen, die staat al lang en breed vast. In dit culinaire universum van lekkernijen schittert Belgisch Luxemburg mee, dankzij de knowhow en originaliteit van de meester-chocolatiers.
Tegenwoordig zijn er een tiental ambachtelijke chocolademakers die elkaar overtreffen in innovatie en vindingrijkheid. De meeste van hun ateliers zijn te bezoeken en men kan er een demonstratie van het chocolade vakmanschap meemaken, met natuurlijk als afsluiting een smaakvolle proeverij.
Deze gedreven chocolatiers creëren echte chocolademeesterwerken van hoge kwaliteit, met unieke smaken en vol creativiteit. Proef bijvoorbeeld van de pralines met Orvalbier bij Deremiens in Prouvy en bij Edouard in Florenville. Of ontdek de geraffineerde smaak van chocolade met saffraan uit de Gaume bij Jean le Chocolatier in Habay of bij La Pause Chocolat-Thé in Libramont. Bij Cyril in Samrée kunt u gepersonaliseerde chocoladerepen laten maken en bij Defroidmont in Erezée kunt u zelfs een atelier-museum bezoeken. Geluk gaat door de maag, en dat geldt zeker ook voor deze lekkernij die onze gelukshormonen stimuleert.