De vorige nummers van Blik op de Ardennen

Blik op de Ardennen n° 32

undefined

Blik op de Ardennen n° 31

Blik op de Ardennen n° 30

Download dit nummer GRATIS 

!! ERRATA !! 

Twee kleine foutjes zijn in het magazine herfst - winter 2022 geslopen, mn. : 

Blz 27 : Swincar by Seggo : deze ervaring vertrekt niet vanuit het aerodroom van Saint-Hubert zoals voorgesteld, maar wel vanuit  het dorpje Wéris. 
Blz 28 : Le Bois de la Fontaine in Laneuville-au-Bois : het opgegeven telefoonnummer  +32(0)63 21 24 07 is niet juist.  Het exacte nummer is +32(0)474 86 20 38.

Blik op de Ardennen n°15

Beste lezers

Belgisch Luxemburg inspireert u en dat doet ons veel plezier! Deze twee foto’s die op onze Facebookpagina werden gepost, zijn het beste bewijs. Een eerder originele en kunstzinnige kijk. Doe zo voort!

Er zijn kansen genoeg om de wegen en weggetjes van Belgisch Luxemburg af te schuimen. Het blijft een onuitputtelijke bron van sites om te bezoeken, van belevenissen om nooit meer te vergeten. Trouwens … wij wilden u zo’n belevenis voorstellen. Als u zich nu eens liet verrassen door een activiteit die u op het eerste gezicht niet meteen aanspreekt?

Voorbeelden? Aan cultuur doen op de prachtige tentoonstelling over Comès, of een prachtig barokconcert in een kerk bijwonen. De natuur intrekken en nader kennismaken met ambachtelijk vakmanschap, zoals van schaapkwekers die de wol willen opwaarderen. Of ga samen met de dorpelingen appels plukken in een boomgaard en laat het lekker fruit persen tot supervers sap. Niet zo sportief aangelegd? Waag u toch maar eens aan een tochtje op de (elektrische!) fiets tijdens het ‘Weekend van de Landschappen’. Bent u onverbeterlijk nieuwsgierig en houdt niets u tegen? Doe dan eens niets… terwijl u van alles beleeft.

Vertel het ons, wat heeft u deze herfst bekoord … tot uw eigen verbazing?

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°14

Beste lezers

Op het moment van schrijven, valt de regen met bakken neer. Goed voor de plantjes zullen we maar zeggen! Het mooie weer komt er hoe dan ook aan ... morgen.

Stel je voor ... de zon schijnt, er waait een zacht briesje, bloemen verspreiden hun zoete geuren,  vogels zingen in de verte ... alles kriebelt om naar buiten te gaan.

Bewegen, frisse lucht scheppen, nieuwe smaken ontdekken, leuke mensen ontmoeten ... dat is wat Blik op de Ardennen u voorstelt deze zomer. En zelfs al valt er af en toe wat nattigheid, niets zal de pret verstoren.

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°13

Beste lezers

De lente staat voor de deur. Tijd dus om de benen te strekken en -waarom niet - richting Ardennen te trekken!   Culturele, feestelijke, sportieve of meer natuurgerichte activiteiten ... aan mogelijkheden ontbreekt het alvast niet.  Blader gewoon dit tijdschrift door, het staat vol met goede en interessante ideeën.

 Ik weet niet hoe u erover denkt, maar met de terugkeer van de mooie dagen, hebben wij van de redactie zin om meer van gedachten te wisselen met onze lezers, bloggers en internetters.  Vanaf nu gebeurt dat in de rubriek “Patchwork”.  U vindt er lezersbrieven, nieuws over ons blog, evenementen, foto’s die u ons toezendt en nieuwe publicaties ...

 En om u plezier te doen, zijn er  leuke cadeaus te winnen: tegoedbonnen voor een verblijf, boeken, toegangstickets en zelfs echte Ardense ham!

 Laat dus van u horen, reageer, neem deel aan de wedstrijden, en vooral ... heb veel plezier !

 

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°12

Welkom, beste lezers. We hebben voor u een echt feestmenu samengesteld.

Kerstmis is de tijd van geschenken en ontspanning. Wij hebben alvast een goede tip. Nestel u na een fikse wandeling aan de gezellige open haard, met één van de mooie boeken die onze uitgevers u voor eindejaar aanbieden. Christine Van Acker zal ons zeker niet tegenspreken. Zij kwam zich hier vestigen, ‘Ici’, tegen de grens, in dit piepkleine dorpje aan het andere eind van de wereld.

Lezen wordt nog fijner met een glaasje wijn van rood fruit, getekend Jean-Noël Wagner. Of laat uw zintuigen betoveren door ‘Les Enchanteurs’ (letterlijk ‘tovenaars’, dus…).

Vandaag staat tabak niet meer zo goed aangeschreven. Maar als zo belangrijk erfgoed van een vallei – van de Semois namelijk – die zoveel roem kende, verdient het Nicotkruid zeker onze aandacht.

December luidt het einde van het Ardense jachtseizoen in. Dit is een goed moment om u meer inzicht te geven in de soms uiteenlopende belangen van wie er bij betrokken is, om te ontdekken dat jacht vandaag goed te rijmen is met déontologie en milieuzorg.

Wij gingen voor u ook mee op pad met de ‘Compagnie Ardennaise de Randonnée’, in groep en begeleid door een gedreven gids… geen gebrek aan wegen om te verkennen.

Net zoals u waarschijnlijk niet zal kunnen kiezen uit de vele animaties en festiviteiten rond Kerstmis, ook dit jaar weer.

Prettige feesten!

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°11

In de Ardennen is er overal natuur. Ze verwondert, betovert zelfs. Dat groene goud is de rijkdom van de Ardennen. Hier spreekt de natuur alle zintuigen aan, zelfs bij wie het niet verwacht.

Op de volgende pagina’s maakt u kennis met kunstenaars die de Ardennen niet enkel kozen om te herbronnen, maar ook om er alle nodige ingrediënten te verzamelen om zich artistiek uit te drukken. De fotografen en schilders vatten dat bijzondere licht, de opmerkelijke fauna en flora die onze bossen en onze rivieren bevolken. Het was de grote aantrekkingskracht van de Ardense landschappen die de stof bood voor de poëzie van Paul Verlaine, de beroemde dichter die een gelukkige tijd beleefde in Paliseul en omgeving, het land van zijn vader. Drie uitzonderlijke evenementen van formaat onthullen wat de beste talenten wisten te putten uit die wondere Ardennen. Het zijn tuinarchitecten, stylisten, musici die zielen beroeren. Het speelt zich allemaal af in uw buurt, tijdens O’Naturel in Houffalize, de Lux Fashion Week in Aarlen en het niet te missen Weekend van de Landschappen in heel Belgisch Luxemburg.

Ga dus samen met ons op stap en ontmoet onderweg de creatieve geesten van de Ardennen.

En vooral, geniet ervan met volle teugen!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°10

Als u deze editie gelezen hebt, zal u nog maar één ding willen en dat is er op uit trekken! Wedden? Die heerlijk lange, zomerse dagen komen eraan. Ideaal om eens iets heel anders te doen, om nieuwe dingen en mensen te ontmoeten.

Wij nodigen u dus uit voor een reis, van de toppen van Venezuela naar de mooie bochten van de Semois. Stap aan boord van de toeristische tram van de Aisne voor een tocht terug in de tijd. Droom weg in Chiny, het land van de vertellingen. De sportievelingen voeren we mee in de voetsporen van de trailrunners en langs de paden van de EMVH, die elk jaar duizenden enthousiaste stappers langs de bossen en wegen van onze groene provincie leidt. De warme dagen zijn er weer, de tuin roept… uw heel eigen natuurlijke tuin.

Het is zomer, dat wordt genieten!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°9

Terwijl dat u de artikels van dit nummer leest zult u getroffen worden door de overeenkomst tussen de verschillende hoofdpersonen. Of ze nu natuurfotograaf, jonge groenteteler of oplettende visser zijn. Of beeldhouwer, ruiter of carnavalliefhebber... Allemaal houden ze vast aan eenzelfde ideaal: terug naar de essentie.

Zichzelf de tijd gunnen om de natuur te observeren. Eenvoudigweg geraakt worden door de schoonheid en finesses van een geste. De band met de aarde weer oppakken en een zekere voedingsautonomie terugvinden. Respect hebben voor het product en de materie. De tradities doen voortleven. Opnieuw wennen aan de stilte...

De Ardenners die we ontmoetten maken er een erezaak van om de fundamentele waarden en know-how te delen en over te brengen aan de jongere generaties.

Dus, de Ardennen, inspirerend en herbronnend? Zonder enige twijfel. 

Geniet ervan zonder u in te houden.

 De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°8

Het is herfst en de winter staat al voor de deur. Stilletjes aan verlangen we naar wat meer warmte. Blik op de Ardennen geeft u een actieve en smaakvolle blik op het najaar.

Wat is er gezonder voor geest en lichaam dan een stevige boswandeling op zoek naar de laatste bospaddenstoelen van het jaar of een leuke glijpartij op onze Ardense skipistes? Na de inspanning volgt zoals gewoonlijk een toffe beloning zoals bv. een duik in een tropisch binnenzwembad. Ontspanning gegarandeerd!

Ons magazine biedt smaakvolle en gulzige momenten met chocolatiers en brouwers uit Belgisch Luxemburg. Echte meesters in hun vak die degustaties doen rijmen met puur genot. De natuur brengt tot rust, geeft een fijn gevoel … en is inspirerend voor jazz. Ook muziek is goed voor de geest. Geniet ervan !

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°7

Aan bomen ontbreekt het niet in Belgisch Luxemburg . Maar zijn we ons wel bewust van deze rijkdom? Deze nieuwe Blik Op zal ons hierbij helpen.

Alleenstaand aan de rand van het veld of omringd door soortgenoten in het bosmassief … bomen zijn stille en trouwe metgezellen, ze waken over het landschap en ze geven rust en bescherming. Naast hun economische waarde, hebben bomen ook een symbolische waarde. Ze zijn getuigen van oude volksgeloven. Ze bewaren oude grenzen die door de tijd vervaagden.

En al sinds mensenheugenis zijn ze een bron van inkomsten voor de Ardenners die onze legendarische bossen bebouwen. Dus, als je er zin in hebt, trek dan je laarzen aan en ga met ons mee op expeditie naar onze hoge en lage, dikke en dunne zuurstofleveranciers. Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°6

Iedereen weet dat de Ardennen een land van oorsprong en wortels zijn. Dit nieuwe nummer besteedt er veel aandacht aan, zowel letterlijk als figuurlijk.

Historische wortels met de herdenkingen van de Grote Oorlog in de Ardennen, maar ook met het legendarische “circuit des Ardennes” voor oldtimers. Gepassioneerde tuinieren vertellen hoe zij elk jaar voor talrijke bebloemde dorpen zorgen.

Ontdek het portret van een wichelroedeloper en een gepassioneerde bibliothecaresse die sinds 10 jaar alles wat betrekking heeft tot de Ourthe verzamelt. Ardense wortels uiteraard ook in Libramont waar sinds 1926 de jaarlijkse land- en bosbouwbeurs georganiseerd wordt.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°5

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°4

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°3

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°2

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°1

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°0

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer