Halloween in de Belgische Ardennen

Waar en hoe kan je Halloween vieren in de Belgische Ardennen?

Tijdens het laatste weekend van oktober is het goed mogelijk dat je ineens oog in oog staat met een heks, een tovenaar of een vampier. Afschrikwekkende creaturen zullen aan je deur kloppen, op zoek naar wat lekkers of naar de toverdrank van de gemene heks! 

Ontdek hier het hele aanbod van activiteiten van de Belgische Ardennen tijdens Halloween: KLIK HIER

  © Domaine des Grottes de Han

De oorsprong van dit feest

Vandaag de dag is Halloween vooral een grote verkleedpartij met pompoensoep om op te warmen na een nachtelijke wandeling. Maar kent u de oorsprong van dit feest?

Hiervoor moeten we terug naar de tijd van de Kelten. Onze voorouders vierden het heidense feest van de Samain, genaamd Samonios.

Veel later, in de 19e eeuw, namen Ierse en Schotse emigranten dit feest mee naar de Verenigde Staten. Daar ontstond er een hele folklore omheen met vele gebruiken, zoals bijvoorbeeld de verlichting in pompoenen. Sinds enkele jaren is het Halloweensfeest weer terug bij ons met vooral het commerciële aspect ervan.    

Samain, geërfd van onze Keltische oorsprong, was een festival waarop de Kelten hun doden vierden, een tijd waarin de wereld van de doden, een universum bevolkt door goden en andere bovennatuurlijke wezens, in contact kwam met de wereld van de levenden.

Het feest van de Samain, wat dus erfgoed van onze Keltische voorouders is, wordt beschouwd als de voorganger van het huidige Allerheiligen. Tijdens dit feest vierden de Kelten hun doden, een moment waarop de wereld van de doden, een universum dat bevolkt wordt door goden en andere bovennatuurlijke creaturen, in contact komt met de wereld van de levenden.