De toeristische routes & circuits van Visitardenne.com

Zin in een uitstapje in de Ardennen?

Visitardenne.com is je bondgenoot in de organisatie van je volgende route en in de Ardense wereld van legendes en goed leven!  De webgids biedt u routes die de ware identiteit van de Ardennen onthullen én helpt bij het samenstellen van individuele uitstapjes met de fiets, de auto, te voet, de boot, de kano, etc.

Volg de grote routes van de Ardennen en ontdek van de prachtige legendes, forten, abdijen, smokkelpaden en heerlijke bieren …van de Franse Ardennen over de Naamse regio naar het Zuiden van Belgisch Luxemburg. Nieuwe routes met de fiets, de moto, te voet, in de auto of per boot, of nog in een kayak, stippel zelf je parcours en culturele uitstapjes langs de mooiste bezienswaardigheden uit.

Festivals, kastelentocht en rustgevende sferen van abdijen.. Alles is voorzien voor een goede dosis cultuur. Je kunt ook een smulpauze inlassen in één van de vele lokale cafeetjes en brasserieën, waar je van een lokaal biertje, een Ardense ham of de Gaumse paté kunt genieten.

Op de website Visitardenne.com vind je alle tips & tricks en een uitnodigende video op dit verrassend territorium, rijk aan Ardense authenticiteit.  Via de verschillende rubrieken ontdek je het Ardense erfgoed met haar vele toppers, haar geschiedenis, haar rijk verleden, haar beroemdheden en vele verhalen die de Ardennen gebracht heeft tot wat ze nu is. Langs elk circuit krijg je de belangrijkste bezienswaardigheden en  bucketlists om een fantastisch verblijf te kunnen plannen. Een ontdekkingsreis die voor elke leeftijd een boeiende ervaring zal zijn! 

undefined

Routes op maat

Bent u liefhebber van legendes, bezeten van oude vestingen of op zoek naar een fijne plaats om een goed biertje te proeven? Dan zijn er zo zeker 10 routes die op u wachten!

  • De Legendenroute. De Ardennen zijn doorspekt met mythes en legenden. Hoe kan het ook anders met dat spannende landschap van verborgen valleien, donkere bossen en wilde rivieren. De meeste verhalen bestaan al eeuwen en zijn van generatie op generatie doorverteld. Reizend door de heuvels komen ze op tal van plekken tot leven. In de vallei van de Semois doen flarden mist denken aan de feeën die rond het dorp van Hayons vliegen. In de vallei van de Lesse worden de mooiste paadjes bewaakt door kabouters en in het grote Ardense bos klinkt, als je héél goed luistert, nog altijd de hoefslag van het Ros Beiaard, dat met de vier Heemskinderen op de rug uit handen van Karel de Grote probeert te blijven. De Legendenroute gaat dwars door deze betoverende wereld, waarbij elke etappe zijn eigen mysterieuze verhaal vertelt.

  • De Fortenroute. Stoere forten en kastelen markeren de roerige geschiedenis van de Ardennen, die eeuwenlang het toneel waren van oorlogen, belegeringen en plunderingen. De inzet: een strategische plek op de grens van de Germaanse en Latijnse wereld. Veel forten zijn te bezoeken en in Bouillon, Herbeumont, Sedan en Montcornet hoor je met een beetje fantasie nog altijd het gekletter van zwaarden en de muziek van troubadours. De Fortenroute verbindt de historische plaatsen en laat in de Maasvallei ook zien hoe er door de eeuwen heen steden zijn ontstaan die hun kostbare erfgoed koesteren.
  • Met de boot de Maas op. De vallei van de Maas en haar meanders..., laat je verrassen door het verbazingwekkende landschap in een groene omgeving vol bezienswaardigheden en rustgevende stilte. De Ardennen ontdekken met de stroom mee, op het ritme van de rivier… een gegarandeerde bron van ontspanning! De rivierroute op Ardenne All Access geeft je informatie over interessante bezienswaardigheden langs de Maas, over de infrastructuur van de rivier, en over nuttige en leuke adressen in de Maassteden en -dorpen. Aanvullend zijn er een handvol weekend-ideeën met een thema, zoals bijvoorbeeld gastronomie, streek en cultuur. Beleef heerlijke dagen op Belgisch of Frans grondgebied. Laat je meevoeren door het water...
  • De Abdijenroute. Aan het begin van de middeleeuwen waren de Ardennen een woeste onherbergzame wildernis. Ideaal voor monniken en kluizenaars op zoek naar de eenzaamheid en stilte, waarin ze hun leven aan het geloof konden wijden. Er werden abdijen gesticht in verborgen valleien zoals Saint-Hubert, Orval en Élan én langs de rivieren zoals Laval-Dieu en Hastières. De monniken rooiden bossen, legden moerassen droog en brachten licht in het donkere Ardense woud. Wie de Abdijenroute volgt ziet dat de kloosterlingen destijds al oog hadden voor de mooiste plekjes van de streek.
  • De Rimbaud-Verlaine Route. De stemmige landschappen, mistige rivieren en ondoordringbare bossen van de Ardennen hadden een grote aantrekkingskracht op tal van kunstenaars en artiesten, waaronder de vrienden Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. De rebelse dichters bezochten onder meer Charleville, Juniville, Roche en Bouillon, waar ze met volle teugen van het leven genoten. De sociale dichter Rimbaud en stylist Verlaine waren elkaars tegenpolen, minnaars en belangrijkste inspiratiebron. Samen horen ze tot de grote vernieuwers van de poëzie. Een 150 kilometer lange route volgt het spoor van hun avonturen, langs plaatsen waar ze rusten, dronken, ruzie maakten, beminden en vooral geniale gedichten schreven.
  • Over Voie Vertes en Ravelroutes. Op zoek naar verborgen plekjes? De Voies Vertes in Frankrijk en de Ravelroutes in België brengen fietsers naar plaatsen waar automobilisten niet kunnen komen. Fietsend langs de oevers van de Maas of dwars door de stille bossen van Oignies en Thiérache, rijdt het zorgeloze gevoel van geluk met je mee. De paden voeren door de ongerepte natuur en kruisen zelden de normale weg. Rust gegarandeerd. Wie de Voie Verte over het voormalige jaagpad door de mooie Maasvallei neemt, steekt regelmatig de rivier over via oude bruggen die soms ware kunstwerken zijn. Extra leuk: een boemeltreintje brengt je over een bochtige spoorlijn terug naar het bos van Nismes.
  • De bierroute. Het beroemde bier uit de Ardennen typeert het karakter van de streek: ergens tussen bitter en zoet. Uniek zijn Chimay, Rochefort en Orval, waar monniken al sinds mensenheugenis een goddelijke drank maken. De drie trappistenbieren vormen een stuk cultureel erfgoed dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Maar waar de eeuwenoude traditie van het brouwen in België altijd is gekoesterd, daar was het in Frankrijk bijna verdwenen. Een nieuwe generatie liefhebbers heeft het ambacht van hun voorouders echter weer opgepakt en op verschillende plaatsen zijn nieuwe brouwerijen geopend, waar het bier op kleinschalige en ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Precies zoals het ooit bedoeld was.
  • Kajakken en kanoën op de Semois. Tussen het stuwmeer van Chiny en de Franse grens biedt de Semois een 96 kilometer lang traject waarop bijna het hele jaar door – afhankelijk van de waterstand natuurlijk - gepeddeld kan worden. Wie er instapt voor een één of meerdaags avontuur, vaart langs schilderachtige dorpjes, prachtige natuurparken en karakteristieke bruggen. De rivier die erg geliefd is bij kanoërs en kajakkers ontspringt bij Arlon, de hoofdstad van Belgisch Luxemburg, en is in totaal 195 kilometer lang. Zo’n 20 kilometer daarvan ligt in Frankrijk, waar de Semois overigens Semoy wordt genoemd.
  • Twee machtige kastelen. De kastelen van Sedan in Frankrijk en Bouillon in België worden met elkaar verbonden door een rijke historie én natuur. Hoewel al eeuwenlang goede buren, verschillen de regio’s van karakter. De ene ligt genesteld in het Ardens massief, de andere aan de boorden van de Maas. Al sinds de ondertekening van het Verdrag van Verdun in 843, toen het keizerrijk van Karel de Grote werd verdeeld, zijn de stadjes zusjes. Beide werden toegekend aan Lotharius, een van de zonen van Karel. Je kunt de kastelen niet alleen bekijken, maar ook beleven. Zo ga je in het Archéoscope van Bouillon met Godfried, Pieter de Kluizenaar en duizenden ridders mee op kruistocht naar Jeruzalem. En in het Château Fort de Sedan, met 35.000 vierkante meter één van de grootste van Europa, kun je middeleeuwse feesten beleven, wandelingen maken over de bastions en blijven slapen onder de oude balken.
  • Het wandelnetwerk ELFE. Dit wandelnetwerk gaat over de mooiste paadjes van het Forêt de la Croix Scaille en bevindt zich zowel op Belgisch als Frans grondgebied. Er zijn verschillende themawandelingen zoals die van la Fagne de l’Abîme, het kleine zusje van de Hoge Venen, met zijn enorme biodiversiteit. Ook is er een route in het spoor van de verzetshelden uit 1944. Het natuurpark ELFE is grensoverschrijdend en biedt meer dan tachtig kilometer wandelpaden van la Croix Scaille tot aan de Maasvallei. Bijzonder is de 42 meter hoge Tour du Millénaire in Fumay met een bijna oneindig uitzicht over het Ardense woud. Soms kun je tot wel dertig kilometer ver kijken. Extra leuk voor de kinderen: in la Croix Scaille en Hargnies zijn wandelingen waarbij je op zoek gaat naar de schat. De routes en spelregels zijn ter plaatse beschikbaar.

Op ontdekkingstocht door het Ardens Erfgoed

Visitardenne.com,zijn ook onvergetelijke ervaringen en fijne familiemomenten, één zijn met de natuur, op trektocht met de mobilhome, outdoor activiteiten of smulwandelingen zonder het slowtoerisme te vergeten. "Ik was op bezoek in Achouffe", "ik at in een fonduekar", "Kunst anders in de Mudia van Redu" zijn zoveel ervaringen die u meevoeren naar het natuurlijk, gastronomisch, landschappelijk, historisch of nog cultureel erfgoed die de Ardennen rijk zijn. 

undefined