Gids "Les Batailles de l'Ardenne" (FR)

LES BATAILLES DE L’ARDENNE (FR)

Een toeristische gids over twee invasies

Er bestaan veel gespecialiseerde boeken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze behandelen nooit in één zelfde werk de beide invasies van 10 mei 1940 en van december 1944. Toch is het zinvol om beide slagen te herenigen. Hitler wilde namelijk tijdens zijn laatste tegenoffensief « von Rundstedt » het bliksemsnelle succes van de campagne van mei herhalen.

De Ardennen werden in 5 jaar tijd twee maal binnengevallen, drie maal als we de invasie van augustus 1914 meetellen die 26 jaar eerder plaatsvond. Dit verklaart onze titel met het woord « Batailles » in meervoud: drie invasies in één land dat eigenlijk beschermd zou moeten zijn geweest door zijn statuut van neutraliteit in 1914 en 1940.

undefined

Een toeristische gids over het hele Ardense front

Deze gids, die alleen in het Frans verkrijgbaar is, vertelt een gemeenschappelijke geschiedenis voor de hele Ardennen, van Luxemburg tot Eben-Emael in de provincie Luik, over de paden van de herdenking.

De drie toeristische federaties van de provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn samen met het Groothertogdom Luxemburg bijeengekomen om dit werk te realiseren. In de trant van een grensoverschrijdend project dat alle Ardenners samenbrengt werd er gezamenlijk aan het verleden en wordt er aan de toekomst gewerkt.

Een toeristische gids om zin te geven aan de herdenkingen

Door zijn handige zakformaat en zijn historische inhoud dat voor het grote publiek werd geschreven is deze gids werkelijk voor iedereen bedoeld. Ze nodigt uit om de Ardense dorpen en landschappen te bezichtigen via speciale routes in de sporen van de Ardense Jagers en de geallieerde legers of van het Derde Rijk.

Een vergelijkbare gids getiteld « Traces et mémoire » (FR) werd al eerder in 2014 door de FTLB uitgegeven. Deze gids geeft uitleg over de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog in Belgisch Luxemburg. De nieuwe gids genaamd « Les Batailles de l’Ardenne » is het vervolg. Uit deze gids leren we opnieuw hoe belangrijk het is om waarden als solidariteit, en het verzet tegen extremisme te benadrukken, en om de kritische zin van de nieuwe generaties te ontwikkelen.

Een andere belangrijke gebeurtenis, de Mesa. Deze gids heeft als doel om de duizenden wandelaars die jaarlijks deelnemen aan deze zeer beroemde Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap tevreden te stellen. De mars is destijds ontstaan als herdenking en eerbetoon aan de Ardense jagers en is vandaag de dag het symbool van de verzoening tussen alle vijanden van gisteren. Een « Dit nooit meer » moeten we blijven herhalen! Een bezoek brengen aan herdenkingsplaatsen zonder objectieve uitleg over de historische feiten heeft geen nut, en zonder nieuwsgierige bezoekers die meer willen weten hebben de plaatsen vol herinneringen geen lang toeristisch bestaan.

undefined

Een toeristische gids als aanvulling op een gedetailleerde kaart

Een kaart getiteld « Bataille des Ardennes » werd onlangs uitgegeven in 4 talen en lokaliseert het belangrijkste oorlogserfgoed: herdenkingsplaatsen, gedenkplaten, begraafplaatsen, kleine bunkers, opmerkelijke gebouwen, tanks en kanonnen… Onze gids bevat alle nodige informatie die hoort bij de betreffende gedenkplaatsen. En daarnaast informeert het werk over de musea en de voor publiek toegankelijke sites. Voor de echte geïnteresseerden die hun kennis willen verdiepen zijn er speciale logementen gelinkt aan WOII. Deze vindt u onder de noemer « themaverblijven ». Ten slotte bevat onze gids de gegevens van lokale verenigingen en toeristische bureaus die thematische routes aanbieden en bezoekjes met gids, en ook van documentatiecentra.

undefined
undefined

PRAKTISCHE INFORMATIE:

De papieren versie van deze gids is helaas in stockbreuk. U kunt deze echter wel hieronder gratis downloaden. Let wel :  enkel franstalige versie beschikbaar.