Keltische vesting "Le Cheslé" ("Cultureel erfgoed van Wallonie")

La Roche-en-Ardenne

08d88.jpg08d87.jpgKeltische vesting 08d7h.jpgKeltische vesting Keltische vesting 08d8m.jpg08d7d.jpg08d7n.jpg08d7l.jpg08d7g.jpg

Beschrijving

Deze Keltische vesting diende als schuilplaats voor plaatselijke volkstammen in de 7e, 6e en 5e eeuw voor Christus.


Volgens de volkslegende zou dit opmerkelijke en moeilijk bereikbare oord de schuilplaats van alle elfen zijn. Er zijn in elk geval overduidelijke sporen van bewoning door een groep waar men weinig van af weet.


Sinds 1960 zijn er diepgaande archeologische opgravingen aan de gang. Le Cheslé is een Keltische vesting (waarschijnlijk de grootste van België – 13 hectare) die bewoond was tussen de 8e en de 6e eeuw voor Christus.


Er werden in de loop van de bewoning door de Kelten opmerkelijke verbeteringen aangebracht aan de dubbele vestingmuur, die meer dan 1750 m lang is. Een reconstructie van dit bouwwerk werd in 1980 verwezenlijkt door de Nationale Vereniging voor Opgravingen en geeft een beeld van de vindingrijkheid van dit volk. Ook toont het het afschrikwekkende effect van de vesting voor een eventuele vijand aan.


Opgravingen, ondernomen door de Vrije Universiteit van Brussel, hebben de structuur van de afsluitingsmuur bestudeerd. Deze is opgericht op de vernauwing van de lus, het meest kwetsbare deel van de versterking. Het is een muur van ongeveer 6 meter hoog en opgeworpen tegen elke aanval van de vijand vanaf het hoogplateau.


Het historische en schilderachtige bezoek aan deze plaats verdient een wandeling van een halve dag.


De Legende van de gouden "Gatte" vertelt dat in een put, gelegen in het centrum van Cheslé, een fabelachtige schat ligt die elk jaar aan de oppervlakte komt op Kerstdag wanneer de klokken de twaalf slagen van de middernachtmis hebben geslagen. Wie er zich meester van wil maken moet een zwarte kip in de afgrond gooien en de koffer nemen zonder het minste woord te spreken. Drie boeren, die deze schattenjacht hebben uitgeprobeerd, maar hun succes te luid hadden bekendgemaakt, zijn voor altijd verdwenen.


De site is ingeschreven in het Belangrijkste Erfgoed van Wallonië onder de naam van archeologische site van Cheslé en Val de l’Ourthe tussen Maboge en Nisramont.


Bron: Maison du Tourisme de Houffalize – La Roche.

Taal van het bezoek : FransLocatie

Bérismenil
6982 La Roche-en-Ardenne