Outdoor activiteiten in de Ardennen

Belgisch Luxemburg ligt in het hart van de Ardennen België en bestaat voor 50% uit bossen, rivieren, velden en weilanden. Kortom, één enorm natuurlijk sportterrein. Het gehele jaar door kan men in deze uitgestrekte oceaan van groen een groot aantal outdoor sporten beoefenen.

Als liefhebber van outdoor sporten bent u in Belgisch Luxemburg in de Ardennen op uw plaats. Zowel amateurs als professionele sporters vinden in onze groene provincie alles om hun geliefde sport te beoefenen: een natuurlijk decor, de gepaste infrastructuur en ervaren organisatoren.

Meer dan de helft van de provincie is bedekt met bossen, doorkruist met grote en kleine rivieren en weggetjes en bewegwijzerde paden. Af en toe is het hoogteverschil heel uitgesproken, zoals in de diepe valleien. Deze afwisseling van landschappen biedt een gevarieerd terrein voor iedereen en op elk sportief niveau.

In de kleine dorpen en stadjes, vaak bloemrijk en gastvrij, wordt u letterlijk aangezet om te bewegen. De inwoners nodigen u uit om deel te nemen aan zowel sportieve, culturele als feestelijke evenementen.

Allerlei gezonde activiteiten zoals zwemmen in de rivier, wandelen, fietsen en mountainbiken over vaste routes of occasioneel uitgezette circuits, … zijn toegankelijk voor iedereen en zo goed als gratis.

Kajak en kanovaren, wielrennen en mountainbiken, MTB Downhills, trailrunnen, joggen en corrida’s, wandelen en Nordic Walking, activiteiten in de lucht, paardrijden, met auto’s en motors, alpine skiën of langlaufen… op onze website vindt u het complete overzicht van alle mogelijkheden en ook een agenda met daarop alle sportieve evenementen waaraan u kunt deelnemen.


undefined

Onze "aanraders" op sportgebied:

  • Trévire Night Trail in Virton - januari 

De Trévire Night Trail van Virton werd in 2014 uitgeroepen tot beste trail van België door het tijdschrift Zatopek. De trail maakt deel uit van een lange lijst van wedstrijden en raids in de natuur die in alle hoeken van België en het Groothertogdom Luxemburg georganiseerd worden. In Belgisch Luxemburg vinden we onder andere de Elchertoise in Nobressart, de Bouillonnante in Bouillon, de Grimace du Grand Georges in Marche-en-Famenne, het Semois Trail Festival in Herbeumont, de Duo Escapardenne Trail in Houffalize, de Trail des Trévires in Arlon, de Provinciale in Mirwart…

  • De Ardense klassieker Luik-Bastenaken-Luik – eind april

Deze mythische wielerkoers werd voor het eerst gereden in 1892 en drijft elk jaar opnieuw de echte kampioenen tot het uiterste, over het geaccidenteerde parcours van meer dan 250 kilometer (wielerliefhebbers herinneren zich vast nog de bevroren vingers van Bernard Hinault in de sneeuw vlakbij la Baraque de Fraiture). De koers is de oudste van de wielerklassiekers, vandaar haar naam “la Doyenne”. Enkele dagen voor de wedstrijd mogen de amateurs hun kans wagen op het parcours!

  • Mountainbike Festival "Roc d'Ardenne " in Houffalize – begin mei

Roc d'Ardenne maakt deel uit van een serie MTB-evenementen onder de naam “Roc”. Het moederevenement, “Roc d’Azur” is zonder twijfel het grootste jaarlijkse MTB-evenement ter wereld met 20.000 deelnemers van meer dan 25 nationaliteiten.

  • De Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap (MESA) – eind juni

Dit populaire wandelevenement was oorspronkelijk alleen voor militairen bedoeld. De tocht werd voor het eerst gelopen in 1967 door de eenheden van de “Ardense Jagers” en volgde de gevechtssporen van mei 1940. Vanaf 1968 mochten ook de burgers meewandelen. Dankzij de piekfijne organisatie door het nationale leger en de subliem uitgezette tochten verdient deze wandelvierdaagse een mooie plaats op de wandel- en herdenkingskalender.

  • Cyclosportive Vélomédiane Claudy Criquiélion in La Roche-en-Ardenne – eind augustus

De Vélomédiane bestaat al meer dan 25 jaar en had de in 2015 overleden Waalse wielerkampioen Claudy Criquiélion als peter. Het is een wielertoertocht waaraan elke liefhebber van 18 jaar en ouder mag deelnemen. Het parcours is met zorg uitgezocht en loopt over de mooiste wegen van de vallei van de Ourthe rondom La Roche-en-Ardenne. Jaarlijks gaan meer dan 2500 deelnemers vanuit heel Europa de uitdaging aan en animaties langs het parcours maken van de tocht een onvergetelijke ervaring.

  • MTB wedstrijd Grand Raid Godefroy in Bouillon – half-september

Dankzij “Bouillon Semois Events” is er nieuw leven geblazen in dit bekende tweedaagse mountainbike evenement. De raid loopt door de prestigieuze vallei van de Semois en rondom het stadje Bouillon en deelnemen is een “must” voor de echte gepassioneerde mountainbiker.

  • ADEPS wandeltochten – het hele jaar door

Op alle zon- en feestdagen kunnen zowel toeristen als lokale bewoners deelnemen aan de bewegwijzerde wandelingen van de ADEPS (l’Administration de l'Éducation physique, du Sport et de la Vie en Plein Air). De wandelingen worden steeds op een ander plaats georganiseerd, zodat u de meest mooie plekjes leert kennen die u anders nooit zou zien. Er is telkens keuze tussen 5, 10, 15 en soms 20 km, zodat iedereen op eigen niveau kan deelnemen.

En na de inspanning volgt de ontspanning!

Wat is er fijner dan na een flinke sportieve inspanning heerlijk te kunnen nagenieten en ontspannen op een terras of aan een tafeltje van een goed restaurant? Van de Famenne tot de Ardennen, van de Gaume tot Lotharingen, profiteer van de lekkerste lokale producten die extra goed smaken na een dag in de gezonde buitenlucht.