De lange afstandswandelingen in de Ardennen

Lange wandelroutes stappen over meerdere dagen door de Ardennen in Belgisch Luxemburg, zijn voor velen een droomvakantie. Deze wandelpaden zijn echte sportieve uitdagingen, maar nodigen alle trekkers uit om dat gevoel van vrijheid, rust en verbondenheid met de natuur te ervaren.

Verschillende reisorganisaties en touroperators bieden hun diensten aan om logies en bagagetransport te voorzien langs de lange wandelroutes.

undefined

De Grote Routepaden (GR)

De lijst met GR-paden ("Grande Randonnée - herkenbaar door rood/wit gemarkeerd) is lang en verschillende nationale maar ook internationale routes, , doorkruisen Belgisch Luxemburg. Onze provincie telt maar liefst meer dan 1400 km wandelpaden in dit GR-netwerk en er komen nog steeds nieuwe paden bij.  Topogidsen zijn verkrijgbaar bij : www.grsentiers.org en bij www.groteroutepaden.be 

 GR 14 – Sentier de l’Ardenne (215 km / Malmedy – Sedan)

Het zogenaamde Ardennenpad doorkruist de Ardennen, van Malmedy tot Sedan (Frankrijk) en loopt langs oa. La Roche-en-Ardenne, Saint-Hubert en Bouillon.

 • GR 15 – Tronçon Nord (197 km / Monschau – Martelange)

Parcours op ontdekking naar de ziel van de Ardennen, en brengt u naar zijn hoogste delen, langs de Hoge Venen, het Plateau des Tailles en het plateau van Bastogne.

 • GR 16 – Sentier de la Semois (202,4 km / Arlon – Monthermé)

Wandelpad dat de mooie Semoisvallei doorkruist, van Arlon tot Monthermé, over Florenville en Bouillon.

 • GR 57 – Vallée de l’Ourthe et Sentier du Nord (278,9 km / Barchon – Gilsdorf)

Route met vertrek in Barchon langs de Ourthe stroomopwaarts tot aan de bron bij Gouvy om vervolgens in het Groothertogdom Luxemburg dit Noordpad te volgen tot Gilsdorf.

Le GR 57 is onderverdeeld in 5 étappes :

1) Sentier de l’Ourthe (Van Luik tot de Barrage van Nisramont – 152 km)

2) Sentier de l’Ourthe orientale (oostelijke Ourthe : van de barrage van Nisramont tot Troisvierges - 57 km)

3) Sentier de l’Ourthe occidentale (westelijke Ourthe : van de barrage van Nisramont tot Libramont - 67 km)

4) Sentier du Nord (van Troisvierges tot Diekirch – 65 km)

5) Verbinding tussen het Park van de Boverie  & GR 5 in Barchon (14 km)

 • GR 129 SUD – Dwars door België ! (254 km / Dinant – Arlon)

De route loopt achtereenvolgens door de Condroz, de Famenne, de Ardennen, de Gaume en Lotharingen.  Derde deel van een langsafstandspad van 572 km dat Brugge met Arlon verbindt.

 • GR 151 - Tour du Luxembourg belge (240 km in lusvorm)        

Ontdek de Famenne en de Ardennen, de valleien van de Sûre, de Lhomme en de Ourthe.  Met verbindingswegen naar de stations van Marloie, Jemelle en Libramont.

 • GR 570 – Sentier des Trois Frontières (116 km in lusvorm)

Grensoverschrijdend circuit in lusvorm over België, Luxemburg en Frankrijk.

 • GR 577 - Tour de la Famenne (170 km in lusvorm + 25 km verbindingen)

Circuit door de regio van de Famenne, de valleien van de Lesse en de Lhomme.

 • GR des Abbayes Trappistes (290 km / Chimay - Rochefort - Orval)

Circuit dat de 3 trappistenabdijen van Wallonië verbindt.

 • GR 571 - Vallée des Légendes Amblève, Salm, Lienne (166 km / Lierneux - Trois-Ponts - Gouvy - Vielsalm)

Circuit over het Ardennenmassief en de mooiste uithoeken van de Haute Ardenne..

undefined

GR, niet alleen "lange afstand" wandelingen …

 De vereniging "Sentiers de Grande Randonnée" denkt ook aan wandelaars die zich niet meteen geroepen voelen om meerdere dagen te lopen. Voor hen heeft deze vzw topogidsen uitgebracht met luswandelingen (RB= randonnées en boucle) die iedereen aankan zonder het ritme te moeten opdrijven.

RB Luxembourg : 16 dagwandelingen in de provincie Luxemburg van de Famenne tot de Gaume,  met 1 escapade in het Groothertogdom.  De platgetreden toeristische paden wordenhier meestal gemeden.

RB Parcs naturels de Wallonie : 18 luswandelingen in Waalse natuurparken. Ontdek deze landelijke gebieden waar de natuur en de landschappen op een coherente manier worden beheerd en waar een modelsamenleving tussen mens en natuur wordt nagestreefd.

Randonnées en famille dans la province de Luxembourg 15 gemakkelijke wandelingen van een twaalftal kilometers (meestal met inkortmogelijkheid). Het boekje bevat uitleg over de natuur en suggesties om het culturele en recreatieve erfgoed van de streek te ontdekken.

 Sentiers de Grande Randonnée Luxembourg
+32 (0)63/42 32 12
chemin de la Gouttaine, 18 - B-6720 Habay-la-Neuve
luxembourg@grsentiers.org - www.grsentiers.org

undefined

De GTA-routes

Ontworpen naar het voorbeeld van de Grande Traversée des Alpes, had de Grande Traversée des Ardennes (GTA) oorspronkelijk maar één route : La Transardennaise.  Ondertussen biedt La Maison de la Randonnée verschillende wandelroutes aan onder de benaming GTA (herkenbaar door wit/gele markering) waaronder:

 •  Transardennaise ®

Route van 160 km die La Roche-en-Ardenne met Bouillon verbindt en de valleien van de Ourthe, de Laval, de Masblette en de Lesse doorkruist en eindigt in de vallei van de Semois.

 • Transfamenne ®

Wandelroute in lusvorm van 57 km tussen Nassogne, Hotton, La Roche-en-Ardenne, Sainte-Ode en Saint-Hubert.

 • Transgaumaise ®

Grensoverschrijdende route van 140 km door La Lorraine gaumaise. Deze trektocht in lusvorm vertrekt in Virton, komt voorbij Torgny, Montmédy en Marville, steekt de grens over ter hoogte van  Orval  om nadien terug te keren richting Virton via Florenville en de vallei van de Semois.

 • GTA – Eifel-Ardennen - Sentier Rhin - Meuse

Eerste internationale trekkingsroute die de vier landen doorkruist : Duitsland, Groothertogdom Luxemburg, België en Frankrij. Deze route van 160 of 200 km verbindt Andernach aan Monthermé, de Rijnvallei met de Maasveallei. Zij verbindt Gerolstein of Prüm met Saint-Hubert in het spoor van La Transeuropéenne via Ouren, Clervaux, Bastogne en Sainte-Ode. (beschreven in een boek dat beschikbaar is in FR bij " Maison de la Randonnée - GTA Belgique" of nog - www.gta.be

 • De Valleien van de de Ourthe en de Laval

Wandeltocht in stervorm van 105 km met vertrek in Beauplateau, met als thema paddenstoelen.

 • Le Grand Tour GTA

3 dagen over de Transardennaise en 3 dagen over de Transfamenne nl. Saint-Hubert, Marche, La Roche, Saint-Hubert

 La Maison de la Randonnée – G.T.A. Belgique asbl
+32 (0)61 68 86 11
contact@gta.be - www.gta.be
www.europaventure.be

undefined

La Gaume buisonnière - IVV Route

De Gaume Buissonnière is een wandelroute van 225 km die de verleidelijke, zonovergoten Gaume doorloopt over landelijke wandelpaden. Hier en daar wordt er geflirt met de Franse grens en de Franse Ardennen. Het landschap, gevormd door cuesta’s, getuigt van een rijk verleden: oude ijzersmelterijen en vijvers met helder water, het landelijke museum van Montquintin, het archeologische park van Montauban, de abdij van Orval … Een nieuwe topogids (NL) met een herwerking van het traject is beschikbaar.

Syndicat d’Initiative d’Aubange
+32 (0)63 38 86 54
si-aubange.@skynet.be - http://gaumebuissonniere.jimdo.com

Gaumse Lotharingen

“Patrimoine & Paysages” van Gaumse Lotharingen (la Lorraine gaumaise) is een grensoverschrijdende route van 232 km. De vijf etappes van elk een twintigtal kilometers doorkruisen de streek van de Semois, de Gaume en Montmédy (Frankrijk) en verbinden de mooiste erfgoedsites en landschappen. Er zijn ook 5 aanknopingspunten van een vijftigtal kilometers evenals 37 lokale luswandelingen. Topogids (FR en NL) beschikbaar

 www.lorraine-gaumaise.com

Rand'Ourthe

Deze niet-gemarkeerde route 222 km lang, laat u landschappen en dorpen van de Hoge Ardennen ontdekken, een regio boordevol verrassingen en authenticiteit. Verschillende trekroutes (te downloaden op GPS en smartphone) overlappen de 7 gemeenten die de Streek van de Ourthe telt.

Maison du Tourisme du Pays d'Ourthe et Aisne
+32 (0)86 21 35 00
info@ourthe-et-aisne.be - www.marando.be

La Transsemoisienne

Grensoverschrijdende route door de betoverende streek van de Semois.  De route vertrekt in Arlon, aan de bron van de rivier, en loopt tot in Montthermé (Fr), waar de Semois uitmondt in de Maas. Het 184 kilometer lange traject voert u langs de mooiste plekken in de regio.

Syndicat d'Initiative de Florenville
+32 (0)61 31 12 29
info@florenville.org - www.florenville.org 

undefined

 

De Escapardenne Eisleck & Lee Trail

Deze lange zwerftocht door de Belgische en Luxemburgse Ardennen loopt over kleine discrete wandelweggetjes op de rand van brede valleien die uitgesneden zijn in de hoge plateaus. Er zijn verschillende wandelingen uitgewerkt:

• 2 gemarkeerde routes van het bekken van de Rijn naar dat van de Maas.

La Roche-en-Ardenne - Kautenbach (104 km)

Kautenbach - Ettelbruck (53 km)

• 6 aanvullende, niet-gemarkeerde luswandelingen van verschillende lengtes (30 tot 96 km) die de wandelaar leiden naar minder gekende plekken in de Ardennen en die de landschappen en het architecturale en natuurlijke erfgoed van de streek valoriseren

Tenslotte kunt u met de tool “Cirkwi” (op de website van Escapardenne) digitale gidsen afdrukken en GPS tracks en een app voor smartphones downloaden. Daarnaast zijn er ook een topogids (NL) en stafkaarten te koop.

Escapardenne
info@escapardenne.eu - www.escapardenne.eu

Tip: Bivakkeren langs de Escapardenne

 Er zijn 5 bivakzones langs de Escapardenne tocht die trekkers de mogelijkheid bieden om de nacht door te brengen midden in de natuur : de "Blancs Bois", samenloop van de 2 Ourthes, de "Golet" in Ste Ode, Gives en Les Tailles. Opgelet : enkel gereserveerd voor wandelaars op doortocht. Deze bivakzones zijn niet toegelaten voor wandelaars die met de wagen toekomen.

undefined

 

Via Arduinna: de pelgrimsroute

Deze route leidt van de Ardens godin Arduinna naar Santiago de Compostela. Vertrekkend vanuit Luik, Aken en Malmédy, doorkruist deze route de hele provincie Luxemburg via Odeigne, La Roche-en-Ardenne, Amberloup, Saint-Hubert, Longlier-Hamipré, Chiny en Orval. Vervolgens gaat deze verder richting de Franse Maas om zich bij de GR654 te voegen die naar Vézelay leidt (route is in zijn geheel gemarkeerd).

Maison du Tourisme Cap Sûre Anlier : +32 (0)61 21 80 05, info@capsureanlier.be,  www.capsureanlier.be

Entre Lesse et Lhomme

Deze 78km lange lusroute loopt bijna volledig langs de gemeentegrenzen van Libin en brengt u naar het hart van het Grote Woud van Saint-Hubert.  In totaal zijn er 3 dagen nodig om de volledige route te wandelen. Er zijn 3 bivakzones waar een trekkerstent kan worden opgezet om te overnachten.
Er is ook een roadbook met 16 luswandelingen van een paar uur die de aangrenzende dorpen verbinden met de lange route (vertrek in 9 dorpen). 3 bivakplaatsen zijn beschikbaar langs het parcours : "aire de Lesse", langs de rivier de lesse, "aire du Biolin" in het midden van het bos met een overdekte kiosk, picknicktafel met barbecue, "aire du Bois du Bané" : de meest basic bivak). De trektocht kan je in volledige vrijheid doen, met of zonder bagagetransport. De bewegwijzering is een groene rechthoek en te herkennen aan het logo van het Grote Woud van St. Hubert. een hert op groene achtergrond.
Het roadbook is verkrijgbaar bij het VVV kantoor van Libin en bij het Maison du Tourisme van Saint-Hubert.
Het vertrek is in het dorp Lesse maar het is ook mogelijk om in elk ander dorp te vertrekken.
Het parcours is te downloaden op www.lagrandeforetdesainthubert.be (wandelingen à la carte).

Office du Tourisme de Libin : +32(0)61 65 66 99 - www.libin.be