De Koning van het Woud : het burlend edelhert in de bronstijd

Het burlend hert in de Belgische Ardennen

Burlen? Dit magische woord staat in de Dikke Van Dale omschreven als het “bronstig loeien” van het hert of het edelhert. De periode van de hertenbronst loopt van half september tot half oktober, en met wat geluk kan je het burlen zelf waarnemen, een magische ervaring!

Bij het begin van de herfst vangt ook de paringsperiode van de herten aan.  Het mannetjeshert brengt dan door een luid geloei (=burlen) de hindes op de hoogte van zijn aanwezigheid en zijn motieven. Ook zijn concurrenten nemen zijn op pad en het gaat er soms hard aan toe met het geluid van slaande geweien.

Dit fenomeen zorgt voor magische momenten in de Ardense bossen!  Wil je zelf op pad om herten te horen burlen, hou dan rekening met  DEZE TIPS :

- Hou afstand :  op enkele honderden meters is het geluid goed te horen en verstoor je de rust van de dieren niet.
- Wees stil en discreet : vermijd zaklampen en onnodig lawaai zoals het slaan van autodeuren of GSM’s…
- Draag geluidloze, donkere kleding :  vermijd ook sterke parfums of tabak, want het hert beschikt over een zeer sterk ontwikkelde reukzin

 © Gérard Jadoul

undefined

Om in alle veiligheid naar de hertenbronstgeluiden te luisteren met respect voor de rust van de dieren, zijn er  twee mogelijkheden:

1. Begeleide wandelingen 

Idealiter ga je met een boswachter of natuurgids op pad. In kleine groepjes brengt de gids je al wandelend naar een plek waar men het burlen kan horen. Gidsen kennen de beste spots en kunnen antwoorden op al je vragen.  

De agenda met de begeleide hertenbronst wandelingen  vind je door HIER te klikken. 

 !! OPGELET !! : Alvorens je in te schrijven voor één van onderstaande hertenbronstwandelingen, informeer je best eerst rechtstreeks bij de organisatie of de wandeling ook in het Nederlands georganiseerd wordt. 

    © Philippe Toussaint

2. Vrije luisterzones 

Er bestaan in de Belgische Ardennen ook een tiental zones waar je zonder begeleiding naar toe mag om te luisteren, waaronder de N889 tussen Champlon en Nassogne, de site van la Converserie langs de N89 (coord. gps : lat. 50°5'26'' - lon.5°27'1''), het woud van Koning Albert tegenover het vliegveld van Saint-Hubert ( coord.gps : 50°02'21.5"N 5°24'13.4"). Een in de omtrek hiervan, tussen Libramont en Libin (N40), in de omgeving van het Domein des Amerois tussen Florenville en Bouillon, bepaalde afgelijnde zones van het Woud van Anlier, “la plaine de Vlessart” en nabij Martelange, “le Ban d’Alle” tussen Corbion en Sugny,… 

 © Gérard Jadoul

Handige tip :

Avonden met volle maan en periodes met vrieskou zijn volgens de kenners het meest succesvol, dan maak je meer kans om het burlen te horen. En ook al kan het geluid op elk uur gehoord worden, dat van de zeer vroege ochtend of bij valavond blijft het beste.